Sabtu, 30 April 2011

Mat Rempit dan Gayanya

vroooooooommmmmmm................vrrroooooooomm...
lagi tak habis minyak tak pon lagi mak tak panggil balik lagi tu la duk buat hingaq atas jalan...kalau tak kacau dengan org lain tak pa..ni orang nk menyembang pon da tak boleh dah...keja duk dengaq bunyi ekzos depa ja.. ingat orang menyembang guna bahasa ekzos ka apa....yang jadi pelik lagi..kat mana orang ramai kat situ la jadi tempat depa nak buat syok pon...haih..geram kita...


Mat Rempit yang sinonim dengan samseng jalan raya ni mempunyai pelbagai cara untuk menggangu lalu lintas..depa ni bukan saja buat pencemaran udara dari asap2 moto depa tu..malah buat pencemaran bunyi dgn bunyi ekzos dan mcm2 lagi...pakeri teringin nak dengaq 1 bunyi ja......'guuuumm...adoi..'


Lompat/Willy/Pancung 
cukup masyuk dengan nama mat rempit yang kononnya dapat menawan hati sapa yg menonton dengan gaya aksi merbahaya contohnya seperti seret helmet..seret karia..scorpion n macam2 lagi..yang paling pakeri nk tgk seret sebijik moto n seret 1 badan tak pon seret pi balai..yg tu baru teruja bila tengok..


Wekang/Angkat tayar belakang.
tak cukup dgn tayar depan..tayar belakang menjadi habuan...betul2 napsu haiwan ni...hahahaha.. wekang ni pon dia mai mcm2 pesyen jugak...selalunya jadi time2 trafic light la...lampu hijau ka merah ka..janji trafic light..wekang dulu yg penting..kalau jatuh wekang ni..kompom jadi tokwan...hilang gigi chek oi..tomoih..


Lepas Tangan
ni best..pernah 1 peristiwa dimana zaman kegemilangan rempit pada 5 ke 6 tahun lepas macam tu la...dimana tasik Darulaman adalah port utk mat2 rempit berkumpol pada tiap2 jumaat..jadi pelbagai aksi kita dapat tengok...dalam kekalutan aksi2 merbahaya dari mat2 rempit sejati ni..dengan slumber seorang mamat ni berbekalkan sebuah motosikal kriss..lalu dengan kelajuan 40 km/jam dan terus melepaskan tangan sambil mengangkat tangan tersebut...haha...semua org ketawa sambil bertepuk tgn kepadanya tanda lawak seperti jozan membuat lawak...jadi..dia lalu la buat kali ke2 dan seterusnya..mulai saat itu tiap2 minggu dia akan dtg dgn aksi yg sama...


Picit hon
nak lompat/pancung dah xreti..jadi tekan hon ja la....kalau sebiji moto ja xpa la..ni tekan ramai2...lerrr.....dia buat hingaq jadi sungguh...sakit hati betoi...bukan ada motif apa pon...kalau dari kedah naik moto nk p johor...sampai johor la duk tekan...ish3..pelik betoi..mau kena hon kereta kebai kot baru reti nak tinggai picit hon tu..


dah..pakeri benci sembang pasai ni...pasai tiap2 malam la ni time pakeri nk menyembang benda ilmiah dengan membe2 pakeri kat ckitiaw pon xboleh...rempit kembali mengganas dah...dammm......





hobi luar biasa

Iringan lagu dari Anuar Zain dengan lagu bertajuk Sedetik lebih..terus membuatkan semangat berkobar dari pakeri yang sedang tertiarap mengenakan seluar pendek bertemankan beberapa keping roti dan segelas kopi panas..


terus kita terjah kepada tajuk yang sedang berlegar-legar dikepala pakeri ini..ibarat ufo sedang mencari landasan di planet marikh..begitu lah perasaan pakeri yg sedang membuak-buak untuk mendaratkan jari jemari ini dan membebankan lagi laptop pakeri ini dengan tajuk Hobi Luar Biasa..


Hobi?..benda biasa yang selalu kita dengar..contohnya seperti hobi bermain bolasepak,kayuh basikal dan juga lepak...tapi yang menjadi pelik disini adalah hobi yang sangat luar biasa yg menjadi hobi beberapa manusia di dunia ini. Mari kita huraikan apa yg luar dan apa yg biasa...


*kumpol pompuan.
tudia nama hobi...hebatkan..hobi ni kompom2 la bagi laki-laki kalau pompuan yg suka kita pikiaq kot lain plak nanti..hobi ni memerlukan rupa yang tampan atau pon berkereta mewah seperti BMW , tidak ketinggalan juga jejaka yg agak pandai bermain kata-kata...lagi satu..talipon kena pakai lebih sikit...kahkahkah....


*panjat pokok
pelik no..ada jugak jenis hobi lagu ni....pakeri pon xpaham..tapi kita hurai jugak..kiranya waktu lapang ja mesti dia ni akan cari pokok2 untuk dipanjat..bagoih la...belajaq2 panjat..nanti xdak keja boleh ganti beruk amik buah nyoq..tapi kalau panjat mesti kena reti turun.kalau xreti..skylift xpon kren la tolong bawak turun..


*joging tengahari
joging tu sedap dah dengaq...tapi kt tengahari tu la..dia jadi potong balik...ada ka org joging tengahari..aku rasa kalau joging tengahari tu bukan nak bagi sehat da tu..tu nak boleh habuan.. keluaq sendiri balik org hantaq la jawab dia...


*cabut bunga
ni hobi menyakitkan hati..hobi yang buat tukang kebun dan penternak bunga semelaya bebai x tentu arah ni.. sama ada pakwe2 yang nak tunjuk macho tak pon budak2 yg nak tunjuk hero...cabut habis bunga2 org bela..  


*joging atas jalan raya
ni joging jugak..tapi yang ni lagi pelik...joging petang2..tak pon joging pagi...elok dah...tapi yang jadi potong balik pi joging atas jalan raya...org berenti traffic light..dia pon berenti..joging setempat la...lampu hijau dia pon terus berjoging..yang syok balik..dia bunyi plak kot mulot...vroom..vroom..steady.


*bertumbuk
kalau tak bertumbuk sehari macam tak lengkap kitaran hidup dia...ni yg kita heran ni..ada jugak jenis ni..org jenis ni selalunya saja-saja duk p 'beretuh' @ 'belaga' org...kalau tersentuh sikit ja..kira jadi la...jenis ni mau bagi belaga dengan samseng hongkong ja...belaga ja peluru temboih perot..setel masalah...


*muhong orang
ni hobi tak pon tabiat buruk manusia la....kadang2 dalam sembang biasa la..hang muhong aku..aku muhong hang...tapi ni bila dah jadi hobi jadi tak berapa kelia balik la..cakap muhong tak berenti2..sampai orang dah duk tau dah dia muhong..serupa nak bg ja tapak saiz 8 kat muka dia..


yang tu ja la...sikit sebanyak cerita pasai hobi yang pelik2 dan langsung tak munasabah ni... pakeri dah blur nak update blog ni...langsung akai xmai..tambah dalam jam seawal pagi mcm ni...ishh...babai.

Selasa, 26 April 2011

Isyarat Jalan Raya

Sambil mengenakan seluar pendek berbunga biru dan juga ketandusan idea untuk dilakukan dalam waktu begini pakeri terus dgn hobi baru dan merapu ni...pakeri mencapai sebatang rokok John iaitu rokok yang paling mahal didunia,hanya Cristiano Ronaldo dan Alex Ferguson saja yg isap rokok ini..
juga berbekalkan sikit kemerapuan di dalam kepala otak ni..pakeri teruskan menulis sebuah cerita mengenai isyarat Jalan Raya..


Ramai yang memahami isyarat atau lambang pada setiap papan tanda di jalan raya..tapi tak semua yg boleh ikot..pasai langgaq undang2 ni syok bg sesetengah org..ni pakeri nak bg tips sikit la kat JKR atau JKK atau GBS (geng bas sekolah) supaya ubah maksud papan tanda untuk bg kesedaran kepada pengguna jalan raya yg tak reti2 bahasa ni..


kurangkan kelajuan

*tulis kurangkan laju ja?? ish..ish..ish..mat rempit,adnan,roy dan juga farouk pakeri rasa langsung buat tak heran dgn sign board mcm ni ja..kena panjang kan sikit mcm ni, "kurangkan laju,orang kampung tunggu kat depan kalau laju"...kompom depa bawak pelan..silap-silap tuntun moto bagi lepas kawasan tu..


*motosikal dilarang masuk?.. kalau macam ni ja yg bagitau kat depa.tak heran la..depa masuk juga..silap2 bawak masuk sorg 2 biji moto..bawak lagu mana pakeri pon xtau la.. cuba try ayat ni "motosikal dilarang masuk.masuk jugak boleh habuan".

bonggol dihadapan

*memang tak cukup la untuk slow kan pengguna jalan raya ni..tambah2 bg yang ketegaq..bukan kata semua orang tak pelan kan kenderaan depa..tapi banyak jugak yg duk pederas ikot dan ja.. jadi perlu ada kata2 tambahan untuk sign board ni.berbunyi "awas bonggol dihadapan,ketinggian bongkol 10 meter".. kompon depa pelan..tak pon jalan tu dah tak kan ada yang lalu.

kanak-kanak sekolah melintas

*apa yang org fikir adalah bukan setiap  masa kanak-kanak ni nak melintas..lagi 1 depa mesti pikiaq 'ala budak-budak ni pon reti tengok kiri kanan aih'..apa pon kita cuba try tambah ayat ni dalam papan tanda ni  "awas kanak-kanak sekolah berpistol melintas"..

kenderaan OKU sahaja

*yang ni banyak terjadi..ikot dan ja orang parking..tak pikiaq langsung kat OKU ni..papan tanda ni bermaksud 'tempat letak kenderaan untuk orang kurang upaya'.. memang orang tak heran la dengan sign board ni..buat tak nampak ja...pakeri bagi 1 cadangan lagi "kenderaan OKU sahaja..sapa parking kena strok"..


*kenderaan dialarang masuk..macam tu ja habaq..memang geng gagak hitam dgn geng KL Drift buat tak tau ja la..masuk ikot dan jugak..kita cuba yang ni "kenderaan dilarang masuk,disini adalah satu-satunya kawasan yg masih lagi berlangsung perang dunia ke2"..cabaq plak sikit 'try la masuk'..

berhenti

*berhenti...............ada pengguna macam tak reti baca pon ada..tu yg belaga sana ni..sign board dah duk habaq dah kata behenti...tak juga reti2 bahasa..kena tambah sikit lagi ayat dia ni..bagi ketahuan sikit.. "berhenti,periuk api dihadapan" kompom depa berenti chek jalan dulu...silap2 turun keta try baling apa2 tgk kat jln tu..kot2 betoi.

dilarang membelok ke kiri

*akibat nak cepat dan jugak jalan singkat..vrooomm..belok buat tak tau ja..tengok sign board ni pon dia buat ulam ja...cuba kalau sign board ni ditambah sikit dgn idea dari pakeri.. "dilarang membelok kekiri,kawasan tumpahan cuka getah".. org yg ketegaq tu mungkin akan lalu jugak..tapi lalu pakai baju besi..

tudia...insyaAllah lepas ni tak dak lagi org yg akan melanggaq undang2 jalan raya..tu pun kalau cadangan dari pakeri ni diterima pihak yg bertanggunjawab la..pakeri dah cuba memberi idea-idea yang cukup bernas..A.Samad Said pon tak ada idea mcm ni..pakeri ja ada..haahahaah...
jadi...jadi..jadi...lagi lama mengadap lagi merapu jadinya..mcm biasa..blog pakeri..pakeri punya suka...kahkah..











Rabu, 20 April 2011

mainan budak - budak

disebabkan esok tak kerja dan baru selesai menonton bola sepak di mana pasukan 'peberet' hanya mampu seri, pakeri menebus kebosanan dan ketandusan gol tadi di sini.. hari ini nak bercerita pasai mainan kanak-kanak atau budak-budak...
kita semua pernah lalui zaman kanak-kanak.. tak dak sapa yg beranak ja terus umoq 20...pembohong... jadi kita semua tak terlepas untuk bermain beberapa jenis permainan budak-budak ni..lain tempat kekadang lain mainan dia..tak pon lain cara permainan dia...tapi yang nk di ceritakan dalam blog pakeri ni adalah cerita dari segi pengalaman sendiri ataupon curi pengalaman org lain..

  •  masak-masak.....permainan ini selalunya dimainkan oleh kanak-kanak perempuan la..kalau ada laki-laki yang main kita terpaksa meragui la masa depan beliau..toink2...permainan ini selalunya mengakibatkan semua jenis pokok yang ditanam ibu atau bapa atau pon pekebun upahan di petik dan diragut oleh kanak2 ini dan juga periuk2 mak atau apa saja peralatan dapur mak dikebas mereka secara diam2...daun- daun yg dipetik akan dijadikan nasi ka sayoq ka..konon2 goreng la.. aku rasa permainan ini masih lagi menjadi tradisi sampai skrg..sapa cipta entah la...
  • sorok-sorok....permainan yang tidak mengira jantina semua boleh main...tapi permainan ini kebanyakkan ibu bapa tak bagi main pada waktu maghrib..takut anak dia 'disorokkan' pulak...jeng3.. permainan ini selalunya dimenangi oleh budak2 yg dah cekap dgn tempat tu..kekadang menyorok sampai 3 hari baru jumpa..yg syoknya skali dgn polis,bomoh semua kena main jgk..sebab budak tu mungkin menyorok dalam bus yg behenti sat2 ka...tak pon menyorok atas siling ka.naik ada tangga..turun kawan bawak lari tangga..setel masalah.
  • tuju guli....permainan yg dikawal atau pon yg menjadi permainan utama bagi kanak-kanak lelaki.. ada yang main pakai guli mahai ada yg main pakai guli besa saja...lawan tuju guli yg diletakkan di tgh2..kalau xsilap pakeri boleh jgk tuju guli org..pakeri pon xberapa paham sgt..tapi pulon jgk nak buat cerita..padan muka hampa sebab duk baca..haha
  • nenek sibongkok 3.....pakeri tak tau nama sebenaq mainan ni..jadi ok jgk pakeri buh nama tu..permainan tidak mengira jantina jugak..boleh main berapa ramai pon..sapa yg jadi 'nenek' kena tutup mata dan dalam kiraan 10..semua yg lain kena duk diam sampai 'nenek' tadi tu cari dan teka siapa kawan tu.. selalunya nenek ni akan bergerak dan terus mencari org dan meneka..kalau tak silap pakeri semua xboleh bergerak sampai 'nenek' tadi sampai kt dia...nenek tu akan cari sampai jumpa dan teka sambil menutup mata...kalau time tu semua balik makan nasi ka balik mandi ka xpon semua balik terus nasib la nenek tu..kira sampai jumpa baru dia boleh bukak mata dia...kawan2 boleh nak buat pasai..xpayah p kat dia..sampai 50 tahun ka...baru sempoi..pastu pakat2 bawak anak cucu p tinggai main ngn dia..baru nenek2 si bongkok 3...
  • aci ligan....juga tidak mengira jantina..sapa lari laju untung la...sapa lari tak laju..ligan la sampai tua... permainan yg tiada limit pemain..suka hati ja sapa nak main..cuma sapa mai lambat..pasti kena jadi..kalau tak mau jadi..samada duk kat tepi..tak pon hilang kawan sejati..mainan ni selalu main kat padang yang luas la...ikot la..kadang2 di setengah tempat cara permainan dia ada kawasan limit dan kat tempat lain..lari ja kemana pon ..ada yang lari terus balik umah..tak pon yg terus lari masok pekan la apa la...tabah ja la sapa yg jadi.
  • kawen-kawen...permainan ini adalah permainan yg selalunya dirancang oleh budak-budak perempuan..tapi budak laki2 join jugak..kalau tak join sapa nak jadi bapak.. lengkap..ada bapak..ada mak dan anak2..berbekalkan basikal..sebagai kenderaan rasmi keluarga ini dan juga cantuman permainan masak-masak lengkap membuatkan permainan ini sebagai sebuah kehidupan sebenar..jika terlebih org nak main..tak kisah..boleh buat jiran pulak..kalau tak cukup org jugak..budak-budak ni akan paksa mak betoi depa beranak lain..pasai nak bg cukup jugak....punya nak bg lengkap tu.. mcm besa..barang2 seperti penyapu..tikaq..helmet dan juga halaman rumah sapa yg luas menjadi mangsa kepada kanak-kanak ini...
  • race-race....permainan yang di kuasai oleh kanak2 lelaki iaitu berlumba menaiki basikal mereka....selalunya basikal depa ni akan mengeluarkan bunyi..sama ada bunyi dari mulot..'breeng..brengg"...ataupon bunyi daripada batang aiskrim yg dilekat pada badan basikal dan tersangkut pada jejari rim...pakeri nak habaq bunyi lagu mana pon tak tau...pandai2 pikiaq la.. lagi..basikal depa ni akan mengeluarkan asap hasil daripada pembakaran sabut nyoq yg dilekatkan di belakang basikal..jadi..ianya menjadi realiti buat kanak2 ini...yg menjadi api apabila di tepian rumah kita yg menjadi 'track' buat pelumba cilik ini...syok punya duk tgk tv ka di ulit mimpi ka...depa lalu dgn 'ekzos' depa..perghh..layan...
tu la..sedikit sebanyak cerita pasai mainan budak2 ni..ada lagi sebenaqnya..banyak lagi permainan depa ni..InsyaAllah pakeri akan sambungkan cerita lagi jika ada permintaan untuk menyambungkan lagi cerita ini...kalau xada..kita bertemu dalam tajuk yang lain pulak... 
pakeri pon dah menguap..jam pon dah pukoi 6.15pagi da..elok la buat subuh pastu lena...
gudnite.

Isnin, 18 April 2011

ragam manusia..

lama sungguh tidak menjenguk serta men'update'kan blog pakeri ni...
setelah pulang dari kerja..tepat jam 10.16 malam..pakeri terasa nak update plak blog ni..sebab ada tragedi yg baru berlaku tasat dan beberapa hari lalu...


kisah ini bertajuk ragam manusia...pakeri tak mau nk panjang kan mukadimah..lagi panjang lagi org meluat satgi...nk dijadikan cerita..kisah ragam manusia ni mcm ni....


tragedi pertama dengan ragam manusia ini...
tragedi yg berlaku di peneng iaitu di sebuah pusat mermbeli belah bg manusia yang ingin membeli belah dgn rakus ke atas barangan - barangan berjenama ni...iaitu di 'queenbay' (betoi dak pakeri eja).. saat dan ketika pakeri sedang menanti beberapa rakan yang sedang rakus,teruja dan terpesona yg sedang memilih pakaian di dalam sebuah kedai yg bernama 'topshop' ni...pakeri tak dak duit..jadi tunggu kat luar ja..kahkah.. tiba2..datang 2 org pemuda cina yg nampak agak ceria dan perangai ikot dan ni teros berkata kepada pakeri .."hai.!!.hiphop??"..lalu di membuka beberapa step tarian lebih kurang tarian hiphop la..lebih kurang 10 saat kot dia menari..ni mungkin akibat dari pakeri pakai full cap...hahaha...ingatkan pakeri saja dia buat mcm tu..rupa-rupanya dia nampak awek 3 or 4 org cam tu..dia pi menari jgk depan depa tu...pakeri terus gelak ja tgk kelaku dia..sampaikan makcik yang tgh sapu sampah tu pon dia duk pi kacau menari...naseb la makcik tu tak sapu dia sekali.. 
takpa la..kehadiran orang mcm tu dalam shooping complek baguih jugak..boleh buat orang tersenyum.. tahniah kepada anda...


tragedi kedua ni baru saja berlaku..dan masih fresh lagi di fikiran pakeri.. ketika pakeri sedang mengejar untuk ke sebuah rumah customer pakeri ni akibat dari rumahnya mengalami masalah elektrik..dengan menaiki sebuah moto ego dgn beg kerja pakeri di depan..kenderaan terhenti akibat lampu merah pada lampu isyarat di depan yawata..jadi pakeri berhenti la..tiba2 ada sorang mamat ni jerit kuat2 kt pakeri..nak kata kenai dak pon la..tapi nampak kusut masai..nak kata tikpit ka tak tau la..dia terus melulu laju kat pakeri dan terus terpa naik moto lalu berkata..


mamat tu : abg,antaq saya p kat kfc lama jitra tu sat..(dengan gaya kelam kabut)
pakeri : hoi..aku nak pi depan ni ja pon..
mamat tu : ok2..kat pasaraya jitra..jalan2..(ambui..suruh kita jalan plak..lampu merah)
pakeri : aku kata aku nak pi depan ni ja...ish..hang ni pasepa..
mamat tu : ok2..abg antaq saya kat bank islam.. (ambui.makin jauh plak mintak)
pakeri : tak dak..hg turun..helmet apa tak dak..aku xkenai ang..turun2..
(masa tu memang suma org tgk la..sebab mamat tu cakap serupa pakai micropon..punya la kuat..apatah lagi sebelah pakeri ni banyak lagi moto2 duk ada..suma tgk dia terpa mai...)


dia akur kerana pakeri tak mau bawak dia..dia terus turun dan nak menuju ke moto lain..sambil mulut duk panggil abg2..abg2....toink...lampu isyarat bertukar hijau..semua org jalan tak pikiaq dia..hahaha...
padan muka dia..dah belemoih..busuk...salam tak bagi mai rabat moto org ikot dan...ishhh


tu la antara ragam manusia yang betul menarik minat pakeri nak bubuh cerita depa dalam blog...tahniah kepada anda kerana termasuk dalam blog pakeri cerita tentang anda..haha





Jumaat, 8 April 2011

fake account.

yeah..sudah lama pakeri tidak men'update blog ini..hari ini jumaat tanggal 8 april 2011 pakeri selamat tiba di hadapan laptop dgn sedikit rasa bersalah dan curiga bersertakan rasa teruja teruna sambil terkentut...

yang menjadi sebab untuk pakeri update ini blog hari ini..haaa...disebabkan..pakeri ada ternampak beberapa 'fake account' di facebook...
benda biasa..bnyak dah terjadi..kawan2 pon ada yg terkena dgn fake account ni..xpa2..tabah menjalani kehidupan seperti biasa setelah ditipu..lumrah dunia..tipu menipu ni.. 

'fake account'
bermaksud..akaun tipu2..akaun ni kalau ampa nak tahu..kalau pompuan..mesti dia letak gambar yg cantik2..xtau plak pakeri dari mana depa dapat gmbaq pompuan lawa2 tu...mmg kompom la ramai yg add dia.. mula la suma pakat nak try...kahkahkah...
pakeri pon ada jgk frend dgn beberapa fake account ni..saja nak tgk apa nk jadi dgn account tu..sapa laki yg nak kecundang..sapa laki yg nak jatuh cinta...kita tgk la...siasat jgn x siasat..

pakeri ada beberapa cara nk bg kat hampa semua untuk mengenal pasti fake account ni...
  1. tengok frend..ramaikah dari kaum yg sama..
  2. tgk cara dia komen..
  3. ada dak kawan2 dia yg dari dunia realiti duk bersembang dgn dia dlm fb.
  4. tgk gambar..kualiti gmbar.
tu sikit sebanyak la yg pakeri rasa patot untuk ampa semua amik tau...kalau ada nak tambah2 habaq la..untuk pengetahuan kita jgk...

peribahasa sesuai : baling batu sembunyi tangan.

Rabu, 30 Mac 2011

lawan jangan tak lawan..

sambil berbaring lentok dan terdengar titisan hujan yg entah bila nak berhenti dah lebih dari 24 jam ni..risau2 takot banjir..kalau banjir pakeri pakai xkeluar la..taman pakeri ni jadi pulau..hmm.
bukan kisah banjir bukan kisah hujan nak pakeri sampaikan...pakeri nak bercerita seperti mana yg terlihat di tajuk tu la..iaitu 'lawan jgn xlawan' benda ni jadi kt org tua dan kat org muda2 jgk..


haaa...mai  pakeri nk mulakan cerita..
maksud tajuk tu mcm ni...ni bg org muda2 la..memandangkan peredaran zaman yg kian rancak dan pantas ni..bnyk keluar teknologi2 baru seperti henpon,ps,pc,laptop dan barang2 lain yg mengikut peredaran zaman la..jadi...perlawan ini secara tiba2 terjadi...selalunya terjadi pada org yg berduit la..pakeri bukan nak kata kat semua orang..ni cuma sesetengah org saja la..ok..ianya terjadi akibat daripada perasaan sifat dengki dan xboleh tgk org lebih dari dia...contoh ya..dia nampak kawan dia beli kereta dashankuro enjin merah (betoi dak tau eja) dia pon kalot2 p cari duit nak beli jgk kereta dashankuro tu..tp nak beli yg enjin warna hitam...nuu..nak bg hebat dari kawan tu...ish2...renung2kan lah..


kita terus kepada contoh utk org yg berumoq atau org yg tua2 lah..
kisah terjadi..selalunya yg lawan2 ni pasai buat rumah la..duk lawan umah sapa lawa rumah sapa besaq.. pakeri tau la..duk jadi dah kot keliling taman ni..tapi biaq la...depa ada duit..tapi pakeri tetap jgk nak kisahkan benda ni..ha..tgk.betapa ketegaq dan macho nya pakeri ni...toinnkk..
jiran A ni tgk jiran B buat garaj simpan keta besaq dgn lawa plak..lebih dari nak simpan bas lagi da...uishh..mana boleh jadi...duk 2 minggu...dia buat lagi besaq..serupa nak simpan kapal terbang..haa..puaihh...ishh3...
lagi 1 kisah..Jiran A jgk..dia tgk Jiran B ni bubuh ekon 2 biji dalam rumah dia.....hoi..hoi..hoi.. xboleh2.. dia bubuh 10 biji..aku rasa masok umah dia ada salji la..


tu la..sedikit sebanyak kisah yg mampu kita sama2 kongsi tgk...tapi apa pon benda ni xjadi masalah..cuma pakeri saja nak buat kacau ja...org ada duit suka hati..nk lawan beli barang ka.nak lawan buat rumah ka..nak lawan taboq duit ka...suka hati lah...k..


peribahasa sesuai : melukut di tepi gantang

Isnin, 28 Mac 2011

hensem,cantik,lawa,macho,cute,tampan

lepas tengok muvee bertemankan ayaq soya disebelah ,tapi kali ni pakeri x isap rokok..pasai rokok xdak..pastu niat dihati nak berenti plak..haha...ada nak boleh xtau..xpa..pakeri akan coba..
kita akan kupas mengenai 'awek cun balak creeett' @ 'balak macho,awek creeet'..terdetik kat hati pakeri nk menulis sebab pakeri terjumpa 1 tajuk ni yg berbunyi 'KAMI PELIK LELAKI TAK HENSEM DAPAT AWEK SUPERB' .. yg mana teringin nak cari tu...cari la kat facebook tajuk tu...mentelaah la apa yg patot..


baiklah..sepatutnya benda ni xperlu la nak dijadikan cerita sebab cantik ka..buruk ka..elok ka xelok ka...tu semua anugerah yg Maha Esa...terima dgn redha..
tapi dah ada tajuk tu..kita kupas tengok la..kot2 ada yg elok kita amik yg buruk buat2 xnampak la...:).. 


semua telah ditetapkan jodoh masing2 yang dapat yg elok tu syukur2kanlah...pakeri ucapkan tahniah la.. pandai2 la nak jaga, pandai2 la nak bela..jangan sampai tokak kepala katil sudah la..yang buleh hat tak berapa elok tu..rilex saja..tak elok luaq try tengok belah dalam tgk..kot2 baik dari ladang ka..mana nak tau...


pakeri nak bagi kebaikkan dan pandangan la jika pasangan yang tak da rupa paras sangat ni dapat awek atau pakwe cun atau hensem la..mari kita jenguk...

  • bila dapat yg elok la..pasti dia akan jaga betul-betul,jaga elok2 takot diambil org..insyaAllah xkemana dah pasangan tu..tapi kalau pasangan yg cun dan hensem tadi duk buat curang jgk...pi tanya harga kapak berapa kt kedai..pakeri pon geram.
  • dia akan rasa diri dia hensem, kacak, cantik, rupawan ,cute ,mute..jadi ni baik utk dia kerana dia tak akan jumpa DR 2 ALAM untuk menjadi lebih cantik..
  • seterusnya..dia akan sentiasa berfikir utk membahagiakan pasangan dia..takot pasangan dia yg lawa tu lari...ini akan memberi saingan utk diri dia..bagus..sebab dia sentiasa berfikir..
  • ada lagi..try pi jalan2 kot soping komplek tgk..ramai akan tgk..(paham2 sendiri pasepa org tgk) jadi secara automatik dia akan jadi top akan jadi mawi..akan jadi arel peterpan..dia jadi top la..popular..hishhh...
  • last..keyakinan terhadap diri dia semakin bertambah..ini yg paling baik..biaq kawan2 kata dia xlawa,xhensem, muka mcm siput sedut,tayar kereta kebai,serombong titanic..apa yg penting dia ada kekasih cun@hensem..ampa apa ada??????
senyum saja jangan lebih
(tq google.com)

yang dapat bopren macho..yang dapat awek cun..xperlu ego,xperlu menunjuk..baru jadi awek@bopren ja pon.. buleh kat orang.kawan2 nak kena pujuk ,ayaq mata berteraboq...

rupa paras harta dan wang berjuta bukan penjamin kebahagian masa depan..keikhlasan dan kejujuran tu yg paling penting..tgk..pakeri dah menjiwang..haha..
kata-kata terakhir dari pakeri..jodoh telah ditentu..usaha mencari jalan terbaik..ukuran paras rupa adalah kehendak nafsu semata-mata.. 



aku sediakan  2 biji pantun...


nak pi cuti2 amik keta sewa
nak bawak si awek yang cantik
jangan megah buleh awek lawa
buleh kat orang ayaq mata menitik

cari xjumpa buka almari
kemana si abg hensem ku pergi
henset tak bunyi orang dicari
mesti bawak awek 1 lagi..


renung-renungkan dan selamat beramal...




Ahad, 27 Mac 2011

50 first date.

memandangkan aku bosan dan tak ketahuan nak buat apa...aku men'update' blog yg sangat huduh dgn cerita yg bukan2 ni dgn tajuk dari sebuah filem iaitu '50 first date'..filem ni dalam tahun 2004 kot..aku pon xtau..tau tengok ja..lakonan Adam Sandler dan Drew Barrymore.....sapa yg dah tgk tu..pasti tertarik dgn cerita ni..sapa yg xtengok lagi..patot2 la tgk ya...


cerita yang mengisahkan tentang seorang jejaka yg tampan la jgk.(banyak pompuan kalau cerita tu hero xhensem xmaw tgk) yg cuba men'takel' seorang awek di sebuah bandar  berdekatan pantai...jalan cerita menjadi lebih menarik lebih syok apabila perempuan tersebut  pernah mengalami kemalangan dan mengakibatkan beliau hilang ingatan..ingatan nya akan hilang selepas dia bgun dari tidoq nya..jadi apa yg dibuat,siapa yg dia kenai pada hari kemarin akan dia lupa serta merta...dia hanya ingat yg dia bgun pada tiap2 hari..adalah hari yg sama...sehingga bapanya terpaksa sedia kan benda yg sama tiap2 hari..contoh hobi nya melukis di dinding..jadi..time dia lena..bapak dia kena cat putih balik dinding tu..esok dia bgun dia lukis lagi...
n surat kabaq yg sama di bacanya hari2..


Bukan yg tu yg menjadi keseronokkan menonton cerita ni...cerita ni best sebab laki2 tu perangai mcm aku....toinnkkk.....pasaipa?????
ni nak cerita bagi..bayangkan pompuan tu lupa hari2...kompom2 la laki ni pon dia lupa...jadi..laki ni terpaksa la mengorat dia hari2...hari2 lain cara yg terpaksa dia guna utk mengorat si gadis idamannya ni..  last2 bia dah kawin..laki dia terpaksa buat 1 vedeo..n bukakan setiap kali dia bangun dari tidoq....kalau xbukak...sampai ke cucu agaknya dia kena ngorat....haha..
apa pon yg x tengok lgi..selamat menonton...


peribahasa yang sesuai : biar putih tulang..jangan kuning gigi

Sabtu, 26 Mac 2011

tangkap gambaq.

bersama sebatang rokok john yg hampir habis yg banyak menimbulkan ilham2 buat aku utk meneruskan perjuangan blog ni...juga berbekalkan teh o panas yg di bancuh kakpah tadi ni...
kita huraikan..kita rungkaikan mengenai 'poss' dalam bergambar...'bergambar'..benda biasa yg selalu kita dengarkan..walau di mana kita berada aktiviti ini pasti terpandang di mata kita...keluar umah 2 3 langkah pon sekarang ni kena main dgn kamera dah..xpa2...


kita pandang seketika ke arah sebab2 kita bergambar nih..
dulu..lebih kurang la 10 tahun lepas la..tu pon kalau xsilap aku la..orang bergambar ni pasti ada sebab2..sebab pertama depa nak balik cuci n ada yg nak bubuh dalam frame besaq2 lekat kat dinding umah atau syiling umah.. sebab yg kedua..pasti la depa nak tempat yg depa lawati tu ada kenangan bergambar...
tapi dari sudut pandang sekarang bergambar ni dah jadi kot lain...sebab pertama..nak upload dalam fb dlm myspace...sebab kedua boleh la kita kata sama ja dgn dulu2 nak ada kenangan..tapi yg aku heran..kenangan sedia2..p tempat tu tiap2 hari..hari2 tangkap gambar...huishh...xjemm ka kamera dia??? xpa2..pasti ada sebab lain kot..tapi tu la..bagi aku gambar yang depa tangkap banyak2 tu kebanyakkan xp cuci pon..kesian kat kedai2 cuci gambaq yg wujud la ni....


jadi panjang dah aku duk hurai pon...tangan ketaq menulis mmg macam ni..cita2 nak jadi kerani..tu yang over lebih ni..haha..
ni cerita yang sebenar benarnya nak aku sampaikan...adoi..ter..ber....aku nak cerita pasai 'poss' tgkap gmbaq nih..ok2...teruskan kepada poss yang pertama...'peace' ha...ni paling hot paling top...nak cerita bg kalau bukak tgk ja gmbaq dlm mana2 profil pasti ada punya la poss jenih ni...xpercaya search tgk la ni...ada punya la...bagi sapa yg xtau..ni aku nak bg 1 gambaq....
ha..nindia..tgk..peace xbenti sat..
aku bagi contoh budak2 la..senang..org tua2 satgi mai duk terkam aku plak..

ha..sampai aku pon ada jgk la poss mcm ni..
haha..xpa...teruskan tradisi..

ni kita nak bg cerita atau poss kedua yg popular zaman sekarang...1....2.....3....lompattt... haa..ampa tau dak ni??? ok2..terang p la...poss jenis ni yg kena lompat ramai2 atau lompat sorang2 la...selalunya terjadi apabila kita guna kamera mahai2 ja la...macam aku ni xmampu la..pasai harap kat kamera henset ja.. tanpa lengah kan masa dan terus melenguhkan pinggang aku ni..kita terus ke contoh2 nya...jeng3..

ni kawan2 aku..terpengaruh jgk la ni..
macam2 pesyen kan...boleh cuba..

ni yang last sekali..sudah pasti aku yg terpengaruh...
damm....

baiklah..semoga bertemu kembali di waktu yg tidak sama hari yg tidak sama..apa yang penting kerjasama.....
ciiiaw...


peribahasa yang sesuai : sepandai pantai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga.


puisi cinta

bacalah..hayatilah..mengertilah..baik2 madah dari sajak ku ini...


di kedinginan dan keindahan pagi...
aku mencapai sekeping roti...
tanpa mandi tanpa gosok gigi...
menjamah roti sepuas hati....


pagi terus berlalu dgn kesejukkan..
aku bangun dari kerusi utk kedepan...
mencapai tuala menggunakan tangan...
ingin ku mandi sambil berangan...


terdengar suara kanak2 ingin ke sekolah..
mungkin azmi dan juga dollah...
menunggu kehadiran bas sekolah...
dinanti penuh debar penuh tabah...


pintu tandas terus ku buka...
untuk mandi seperti biasa...
air yg sejuk cukup terasa..
seperti mandi di kutub utara...


rasa nak deman dan sakit lutut...
adakah perlu aku menjumpa doktot...
talifon berbunyi...tuutt...tuutt....
aku menjawab lalu terkentut.....


matahari mula terbit dgn cantik...
disulami dengan hujan yg turun rintik...
aku mencapai lighter untuk dipetik...
rokok john sebagai pembuka hari yg berdetik...


baru aku sedari..hari ini rabu...
keinginan yg sentiasa di kalbu..
entah apa yang aku merapu...
jumpa lagi wahai yg tertipu....


:)


 peribahasa sesuai : melentur buluh biarlah dari rebungnya.





Jumaat, 25 Mac 2011

melawak atau menjatuhkan??

sambil pekena milo panas secawan juga sebatang rokok berjenama john ni kita kupas tgk cerita ni..apa yg berlaku dalam pergaulan sekarang...memang kita melepak dan kita mempunyai masa yg bnyk untuk menyembang n merapu2..tapi dalam sembang kita perlu jaga percakapan kerana melawak dan menjatuhkan adalah perbezaan yg amat ketara...






melawak..
bg aku la..melawak ni akan terjadi dgn baik kalau pakat2 paham..selalu jadi kt kawan2 yg biasa duk lepak sekali la..kawan2 baru pon ada jgk melawak..tapi lawak2 cara kawan2 baru la..kalau duk buat pala kawan baru p melawak cara kawan2 lama nak boleh habuan la tu...1 lgi...melawak ngan org tua2..melawak biaq betapis.. tgk jenis org jgk..jgn serbu ikot dan..satgi boleh penampaq kot..kaji dulu org tua2 melwak lagu mana...haipp..
lagi melwak ngan bukan kaum sejenis..jaga2..filter lain2..ada yg boleh 1 kepala ada yg xboleh...seterusnya melawak ngan marka..ikot ampa la..aku xdak marka..xreti nak melawak la..satgi melawak tersentuh satgi kira nak jadi kot lain..hahahahaha...
tu la..lebih kurang cerita pasai melawak..


ni nak habaq cerita 1 lg..


menjatuhkan...
ni main dgn ayaq muka org oi..jgn2..1 contoh yg paling bnyk terjadi...tragedi pertama...ketika di meja la..lepak2..standeb kaki lepak la..bila lepak ramai2 la..aku bg contoh kaum laki la..pasai aku laki.. tiba2 mai la sorang marka ni..cantik la..punya nak bg jadi cerita...ada la 3,4 org yg kenai dia n ada diantara nya menaruh hati pada si gadis ni..ewaahh....nyembang punya nyembang melawak punya melawak xsedaq yg dah terlebih2 cakap..n dah jatuhkan ayaq muka kawan laki2 semeja td ni la..duk melawak pasai buruk kawan tu..tu bukan pasai apa...nak bg saham kawan tu jatuh...saham dia up balik..yg si gadis ni pon gelak la..yg mamat kena ni belain dah muka...adoi....sempoi2...terbaik bak ang..
mcm tu jgk yg dalam tenet..bg contoh senang facebook la..tgk kat pages kawan tu becambah2 pompuan nk takel xdapat..tgk kawan ni rapat pelik sangat..duk wall to wall...haiihh...geram aih..mula la post kat wall si kawan dia ni...post kalau elok xpa..ni duk kondem kawan tu..hoihh..apa ni apa ni??? buat keja bg logik sikit oi...pikiaq org sama...


aku xmau hurai bnyk2 dah...satgi aku xlena..koi jadi melampau ngadap natang ni....kesian kat diri lena xbetoi masa dah ni...kesian kat laptop yg kena hentam ngan aku ni xbenti2..kalau dia boeh cakap la...mampoih aku..haha....ciaaw..jumpa lg..


peribahasa sesuai : masok kandang kambing mengembekk...masok kandang harimau aum2..

ketika aku berusia 23 tahun.

23 tahun..adakah hanya pada angka?? 
kita serius sebentar...aku..usia 23 tahun,masih mempunyai keluarga yg lengkap seperti mak ayah kakak abg dan adik...juga sebagai seorang remaja muslim...
sekarang aku mula merasa tangungjawab demi tanggungjawab aku sebagai seorang lelaki berusia 23 tahun yg masih bujang..
ayah..yg sibuk dgn urusan kerja..kehulu ke hilir mencari rezeki utk anak2 dan juga isteri tercinta..dah memang tugasnya begitu apakan daya..bunda tercinta yg sebagai seorang suri rumah juga membuat kerja2 asuhan kanak2 di rumah..lebih kurang 3 org anak yg diasuhnya termasok cucunya sendiri..2 org kakak ku yg sudah berkahwin seorang berada di bandar baharu dan seorang di jitra dekat2 ngan umah ja..itu dah memang menjadi lumrah..bila dah berkahwin masing2 ikot suami..ok..tapi bila depa blik umah mak..ok la..rasa kemeriahan muncul kembali la dlm rumah yg kian sunyi ni...abg..kerja xmenentu..biasa kehidupan remaja..berbagai masalah timbul.. adik perempuan..seorang yg kini berada dia UIA..Alhamdullih..cukup utk sejukkan hati bunda dan ayah..adik seorg lagi yg baru tamat SPM berusia 18 tahun..yg kini berada dalam usia bg seorang remaja mengenal dunia..juga utk mencari kebebesan,keseronokkan..





berbalik pada tanggungjawab aku,fikirkan aku dilahirkan bukan dalam keluarga yg senang hanya cukup2 makan..jadi pada usia aku skrg Allhamdullilah aku dah dapat mencari duit sendiri utk perbelanjaan harian dan juga boleh bantu bunda aku sikit n bayar bil apa yg patot..syukur..kerana usia aku sekarang 2rggt 3 rggt sehari xcukup..sekurang2 nya aku belanja 10rggt sehari...biasa..rokok lg..minum2 makan2.. 
tanggujawab seterusnya aku punyai 2 org adik wanita seperti yg dinyatakan..jadi itulah tanggujawab yg sentiasa aku berfikir..kalau boleh aku nak adek2 aku jadi sempurna..jadi baik.,jaga diri..jaga pergaulan..jaga nama mak nama ayah..walaupun aku sendiri xsebaik mana...tp aku cuba utk menyenangkan hati kedua org tua aku..




nak dikongsikan bersama 1 tragedi...
begini ceritanya..ayah dah memang sibuk..payah sekali nak ada dirumah..2 org kakak dah duk rumah suami masing2..time tu plak..abg aku keja kat peneng..adik pulak keja kt aneka..aku plak kluar bekerja..jadi..selesai keja aku balik umah..ada la beli mee rebus kat mak.. dah mmg aku tau yg kat umah mak ja ada..tp aku terasa sedih plak bila masok ja umah..teros aku ke dapoq tgk2 mak makan nasi sorang2..adui...tersentuh la jgk..selalu anak2 ada duk teman..ni suma pakat sibuk..aku nak kluar umah ja jadi berat..kesian kt mak nk kena duk sorg2 kt umah..      


tu la serba sedikit benda yg 70% menguasai pemikiran aku..tiba2 aku nak serius malam ni..xpa2..aku manusia biasa manusia normal..patut ketawa..patut berdiam..patut berduka..
memang patot la blog aku ni huru hara...k....ciiiawwww...

Khamis, 24 Mac 2011

adat bercinta

ha..lagi2 cinta..biasa2 suma nak becinta suma nak bahagia...ni kita try kupas sikit adat remaja bercinta..haha..
aku kupas la apa yang aku tau berdasarkan pengalaman sendiri dan juga pengalaman dari gelagat sahabat2 ku baik lelaki baik perempuan...

1 benda ni..
mesej...24jam kena pegang talipon..mesej xbenti2...sampai 1 tahap..duk main futsal,bawak keta bawak bf@gf no 2 pon kalot duk tekan lg..parah2....kalau dah ada depan muka ja baru berenti tgn duk tekan henset..memang berbaloi beli henset tu..button kat henset yg ada hurop tu...hilang habis hurop2..tekan sungguh.. agak2 apa yg menjadi topik perbualan sehingga sentiasa duk mesej xhenti2 tu??????? tp aku dulu pon mcm tu..sejak 3 tahun dah berkecimpung dalam dunia solo ni..aku dah xtekan2 henset dah.. 
1 ja persoalan ?? penting kah mesej2 dlm bercinta?????

benda ke 2..
cakap talipon..ni selalu terjadi pada waktu malam sama ada dirumah atau pon ketika melepak dgn kawan2..
aku dulu pon ada jgak cerita ni..cerita p la sikit...time lepak ngan kawan2 'dia' pon talipon..sampai 1 tahap kena p lari duk dalam keta..tggl habis kawan2 kat meja..tp tu cerita aku 4 tahun dulu la..nasib la ni aku xmcm tu dah..sapa yg talipon aku time aku duk ngn kawan2 masa diberi utk bercakap adalah 3 minit shja...hahahaha....kerek gila aku...

yang ke 3..
keluaq...ni 1 pasai...mesej pon mesej...gayut tipon pon gayut..nak kluaq pon kluaq..kalau seminggu sekali ka..sebulan sekali ka...memang adat la...ni ari2..kalau boleh nak kepit ja xmau renggang langsong...hoi2..bnyk keja lain lg oi nak buat...jgn merap2..kalau keluaq nindia..muka laki la jadi mangsa kekejaman kewangan..tp bukan kata semua...kebanyakkan..kalau dapat yg bnyk duit xpa...ni kalau dapat lagu aku ni..xdak hari la weh..makan pasiaq la time keluaq..haha..mau dak..sekali keluaq bnyk plak nak makan..pizza,kfc,mcD xpon secret recipi..ambui2..cuba try keluaq ajak p makan roti canai ka..nasi lemak pasar borong ka...poket xdak la nak kena risau sgt...tu xcerita pasai merap nak bear,nak baju nak pasaraya aneka lg..adoi...

ha..tu la serba sikit cerita yg aku nak habaq dan nak tambah semak blog aku..sepatotnya ada lagi..tp memba aku yg bernama dikwan dah ajak aku pekena kopi secawan...aku kena keluaq la..nanti2 aku buat pala cerita lagi..


kolam ayaq naik hangat..

14 org pemuda jitra ke kolam ayaq panas ulu legong baling...berbekalkan bihun goreng 1 'plas'(eja lagu mana xtau..yg tempat letak makanan tahan panas tu) yg digoreng kakpah merangkap mak aku sendiri tu,juga lebih kurang 50 biji donut sebagai pengisi perot ketika lapar setelah bermain air...


aku dan 13 org terdiri daripada mat,pakpi,dino,leman,dikwan,salman,kamil,mahet,pian,fares,pakdox,shah dan marwan dgn menaiki 4 buah kereta yang berlainan cc yg diketuai oleh sebuah kereta kancil 660 milik fares dgn kelajuan purata 70km/jam..selamat tiba ke destinasi lebih kurang jam 2 pg..perjalanan mengambil masa 2 jam lebih sikit2...


ketika asyik bersembang dan menyanyi lagu2 yg terkeluar dari radio tu..aku terpandang pada bulan yg sgt cantik...jelas2 ada kalimah Allah pada awan yg terbentuk berdekatan bulan tersebut..ditambah pula hanya sekumpulan awan tu saja di langit..semua org nmpak..tp xdapat nk amik gambar kerana kami bukan ahi bergambar..hanya berbekalkan kemera kat henset ni..try tngkap...hasil..hitam ada sikit chaya bulan...


perkelahan ini menjadi lebih menarik lagi dgn permandangan seperti Zoo negara sepanjang perjalanan ke kolam ayaq hangat tersebut..ketika perjalanan di laluan sik yg agak seram dan sunyi aku dan fares yg tgh kusyuk diam2 kat depan setelah mendgar sikit2 cerita hantu dari mahet dikejutkan dgn binatang yg yg menjadi pujaan Batman tu...yg tiba2 buat gejut depan cermin keta....adoi...pares sampai terlepas stereng keta..hahaha..xguna punya kelawaq...


dalam perjalanan juga kami jumpa beberapa ekor lembu remaja yg sedang melepak di tgh jln..rempit agaknya..juga kucing2 yg berkeliaran seperti tiada tempat tinggal..yg paling best dah nak sampai sgt2 dah kt kolam ayaq hangat tu..kami di kejutkan dgn pertemuan binatang paling comel di dunia...iaitu babi hutan sebnyk 2 ekor..time nak balik kami jumpa jgk..3 ekor...tggu bas nak gi pekan agaknya..xpon keja shif pg..sbb duk tepi jalan ja..


apa pon best...bihun cerah..donut cerah...budget pon xtggi...lebih kurang melepak kat bang meen ja duit habis...tenkiu buat sahabat kerana menjayakannya...


destinasi seterusnya...bukit merah lake town resort...